136 de ieşeni sunt izolaţi la domiciliu, niciunul nu este în carantină

La nivelul judeţului Iaşi, până ieri, 136 de cetăţeni se aflau în izolare voluntară la domiciliu, la sfatul medicilor, ca urmare a tranzitării zonelor afectate de epidemia cu coronavirus. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Marius Voicescu, nicio persoană din judeţ nu se afla, până aseară la închiderea ediţiei, în carantină. „Cei peste 130 de ieşeni sunt monitorizaţi zilnic prin telefon pentru a se afla starea de sănătate şi dacă există simptomatologia bolii. Bineînţeles că cei izolaţi la domiciliu nu trebuie să intre în contact cu ceilalţi membri ai familiei. Toţi, mai puţin cetăţeanul chinez, sunt veniţi din regiunile afectate ale Italiei“, a declarat Marius Voicescu.

❗VĂ RUGĂM ÎNCERCAȚI SĂ VĂ INFORMAȚI DOAR DIN SURSE OFICIALE❗
🔴Vă informăm că a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată celor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu CORONAVIRUS.
🔴Astfel la numărul 0800800358 puteți obține informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.
🔴Linia telefonică TELVERDE este STRICT pentru informare și NU ESTE UN NUMĂR DE URGENȚĂ!
🔴Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
🔴VĂ RUGĂM INSISTENT SĂ APELAȚI NUMĂRUL UNIC 112 DOAR PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ!
🔴PENTRU SOLICITAREA DE INFORMAȚII APELAȚI LA LINIA TELVERDE!
🔴În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112.
Până în acest moment, pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu CORONAVIRUS.
Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat la București, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș, este în stare bună și nu prezintă simptome specifice.
Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital și se află în monitorizare, clinic și biologic.
De asemenea, a fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica și testa persoanele cu care cetățeanul român purtător al virusului a intrat în contact.
🔴INFORMAȚII UTILE REFERITOARE LA CONCEDIUL PENTRU CARANTINĂ!
Indemnizația și concediul pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.
Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică.
În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.
Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni.
De asemenea, dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *