Consilierii județeni USR PLUS propun finanțarea cu 1 milion de euro a medicilor de familie ce funcționează în centrele de permanență medicală

Vă prezentăm un proiect de hotărâre care poate fi o gura de oxigen pentru sistemul medical. Proiectul presupune finanțarea centrelor de permanență medicală din județul Iași, printr-o schemă de minimis. Centrele de permanență funcționează în sistem de gardă și pot oferi asistență medicală pentru a degreva în această perioadă secțiile de urgență și serviciile de ambulanță sufocate de numărul mare de pacienți bolnavi de coronavirus. Consilieri județeni USR PLUS sau aliniat în aceste zile pentru a susține acest proiect ca fiind unul firesc și extrem de util. Această schemă de ajutor, gândită pentru județul Iași, va aduce mai multe șanse ieșenilor de a primi îngrijiri de specialitate în momente ce nu suportă amânare. Facem apel la toate partidele politice din Consiliul Județean Iași pentru a susține acest proiect benefic pentru întreaga comunitate ieșeană.

„Mă bucur ca am ajuns în stadiul în care să depunem acest proiect către Consiliul Judetean Iași. Este un proiect destinat accesării unei finanțări nerambursabile a centrelor medicale de permanență în care își desfășoară activitatea medicii de familie. Aceste centre de permanență asigură garda la nivelul medicilor de familie și asigură accesul tuturor locuitorilor din județul Iași la un serviciu medical primar la orice oră din zi și din noapte. La nivelul județului Iași avem 23 de astfel de centre de permanență, dintre care 3 în municipiul Iași și 20 distribuite pe raza județului. La nivel național ne situăm totuși sub media națională, care este de 2,5 centre de permanență la 100.000 de locuitori, față de județul Timiș care are peste 5 centre de permanență la 100.000 de locuitori.

Prin acest proiect ne propunem să alocăm 1 milion de euro pentru centrele de permanență, prin care să-și poată achiziționa echipamente medicale precum: ecografe, electrocardiografe performante, spirometre și alte echipamente necesare în desfășurarea activităților medicale de zi cu zi.

Acest efort financiar propus de consilierii județeni USR PLUS va duce la scurtarea timpilor de așteptare cu cel puțin jumătate de oră pentru pacienții care se prezintă la spital și prin alocarea unor sume mult mai mici pentru actul medical.

Un exemplu concret: un pacient cu o plagă tăiată, care vine la un centru de permanență beneficiază de ingrijire, suturare și pansare,  cu un cost de maxim 50 de lei, iar în cazul în care acest pacient s-ar fi deplasat la o secție de urgență a unui spital unde ar fi necesitat transport cu ambulanța și internare, costurile ar fi fost de cel puțin 10 ori mai mare. În concluzie, ne dorim foarte mult să facem toți pașii necesari pentru implementarea acestui proiect atât în beneficiul medicilor de familie cât și a tuturor ieșenilor care vor putea apela la servicii medicale calitative.” a declarat dr. Răzvan Socolov, consilier județean USR PLUS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.