Marius Bodea: Manipularea pesedistă trebuie oprită! Autostrada Moldovei POATE fi finanțată integral din bani europeni!

Ca urmare a știrilor apărute în spațiul mediatic, plecând de la răspunsul Ministrului Afacerilor Europene, Marcel Boloș, cu privire finanțarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, dar și pentru o corectă informare a publicului, deputatul Marius Bodea, Preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi, precizează:

“Ne-am obișnuit deja cu practicile PSD de manipulare a opiniei publice. Pesediștii interpretează răspunsul ministrului Boloș după bunul plac, încercând să isterizeze și să creeze controverse inutile. Realitatea este una singură, ce nu le convine – ministrul Boloș spune clar ceea ce susținem și noi de atâta vreme: finanțarea sectorului de autostradă, denumit generic Tg.Neamț-Iaşi-Ungheni, nu este contractată deocamdată din fonduri UE deoarece actuala formă juridică inventată de PSD – anume parteneriatul public-privat – nu permite acest lucru. Fantasmagoria PPP înseamnă tocmai renunțarea la fonduri europene, dat fiind că Uniunea Europeană nu are cum să plătească bani în locul finanțatorului privat.

La peste 6 ani de existență a POIM 1 – program ce poate finanța acest proiect de infrastructură mare – nu avem încă “ingredientele” necesare pentru a deconta lucrările de proiectare și execuție pentru întreaga autostrada A8. Singurul tronson decontabil din fonduri europene este sectorul aflat în execuție, în faza de revizuire a Studiului de Fezabilitate, respectiv Tg.Mureș-Ditrău-Tg.Neamț, având termen de finalizare luna noiembrie 2020. În schimb, secțiunea de autostradă aflată pe PPP (DN2/Soci-Lețcani), precum și bâjbâiala fostei guvernări în legătură cu rezolvarea situației podului de la Ungheni au condus la întârzierea și implicit blocajul accesării finanțării europene. Dar, cu voință, profesionalism și comunicare permanentă cu Ministerul și asociațiile civice care se implică activ în acest proiect, vom stopa curând experimentul făcut de PSD pe spatele moldovenilor și vom depune cererea de finanțare pentru sectorul de autostradă rămas necontractat din bani UE.

În concluzie, proiectul Autostrăzii Unirii ESTE eligibil pentru finanțarea integrală din fonduri europene nerambursabile și POATE fi decontată în procent de până la 85% din fonduri de coeziune prin programele operaționale POIM 1 2014-2020 și POIM 2 2021-2027. În viziunea Uniunii Europene, autostrada A8 un proiect important și necesar de implementat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.