Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Declarația primarului că se blochează orașul nu demonstrează decât incapacitatea lui Chirica de a gestiona o astfel de situație

Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Declarația primarului că se blochează orașul nu demonstrează decât incapacitatea lui Chirica de a gestiona o astfel de situație”

Este absurd ca primarul să solicite votul pe buget în ultima zi a termenului legal și fără să prezinte execuția bugetară pe anul anterior. Incompetența administrației locale este mascată prin lansarea unor afirmații aberante și a unor amenințări cu plângeri penale în lipsa unui vot pe buget. Consilierii USRPLUS nu sunt șantajabili și nici nu dau curs vendetelor personale ale lui Mihai Chirica.

Respingerea bugetului în Consiliul Local nu pune în pericol în niciun fel salariile și celelalte venituri ale angajaților primăriilor și a regiilor din subordine, ci sistează investițiile până ce bugetul va fi adoptat. În caz contrar, PMI va funcționa pe baza bugetului din 2020.

Incapacitatea primarului Mihai Chirica de a propune un buget coerent, transparent și în interesul tuturor ieșenilor reprezentați în Consiliul Local este mascată prin declarații politice belicoase și prin inventarea unor tragedii și drame locale.

Nimic mai fals: Conform legii, bugetul local se poate aproba și ulterior celor 45 de zile de la aprobarea legii bugetului de stat. Primarul în funcție ar trebui să știe că în cazul respingerii bugetului local în 45 de zile de la aprobarea Legii bugetului de stat atunci direcția finanțelor publice sistează alimentarea bugetelor locale cu cote din impozitul pe venit, respectiv cu sume defalcate din TVA; iar ordonatorul principal de credite poate efectua cheltuieli în limita a 1/12 din bugetul anului anterior dar doar din venituri proprii (impozite și taxe locale). Ceea ce nu este nicio tragedie, pentru că bugetul poate fi aprobat și ulterior.

Atacurile personale, denigrarea publica și amenințările domnului Mihai Chirica exprimate pe pagina de Facebook personală, a partidului său și cel mai grav, pe pagina unei instituții publice (PMI) nu fac altceva decât să arate ipocrizia, agresivitatea și mentalitatea feudală a primarului, care se crede stăpânul tuturor. În orice democrație, aleșii locali au dreptul să aibă o viziune diferită și trebuie să se asigure că există echilibru și cumpătare în cheltuirea banilor publici.
Primarul cercetat penal și urmașul condamnatului Gheorghe Nichita ar trebui să fie ultima persoană din PMI care ține lecții de moralitate, responsabilitate și profesionalism. Bugetul local va fi votat atunci când acesta va include proiecte pentru toți ieșenii și va optimiza cheltuielile primăriei.

Iașul are nevoie de un buget în care investițiile să fie majoritare, ceea ce din păcate nu se întâmplă în prezent pentru că în varianta prezentată de Mihai Chirica, mai mult de jumătate din buget este alocată pentru cheltuieli de funcționare și salarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.