Razvan Socolov: Cum ne salutăm la vreme de epidemie?

Se pare că epidemia de Covid 19 schimbă multe obișnuințe în ceea ce privește contactul social. Între acestea, și salutul.

Suntem printre popoarele la care strângerea de mână este obișnuită, atât când facem cunoștință cu cineva cât și între cunoscuți la întâlnire.

Ei bine, în februarie a avut loc o reuniune medicală în Germania, cu 14 participanți, bineînțeles înainte de a cunoaște despre riscul epidemic, și au fost 11 infectați din care 6 cu simptome. Ancheta epidemiologică a arătat că singurele căi de transmitere au fost discuțiile față în față, și strângerea de mână.

🤝 Când ne atingem palmele, fie în gest rapid („take five”) dar mai ales în strângerea puternică prelungită, se face foarte ușor pasajul virusului de la o persoană la alta. Față de acesta, salutul „cu pumnul” are un pasaj de 10%, pentru că e o parte a mâinii cu care ne atingem prea puțin fața și gura. Nu este zero, atenție. Deci, regula și după salutul acesta, și cu atât mai mult la strângerea de mână (pe care, reflex, încă poate o mai face cineva), este să nu duci mâna la față, și să încerci să te speli bine (20 secunde) sau să îți faci dezinfecție completă a mâinilor.

💪 Salutul „cu cotul” are risc infim de pasaj de viruși, pentru că suprafața respectivă este puțin implicată în atingerea feței. Infim dar nu zero, deci pe cât posibil igiena trebuie respectată, și dacă cel cu care ne salutăm nu poartă mască (doamne ferește!) fiți foarte prudenți.

Pentru că, tot din studiul menționat, și din alte surse științifice, riscul cel mai mare este de apropiere de cealaltă persoană în lipsa măștii. Atunci chiar nu mai contează salutul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.